Wat doet pesten met een kind?

Pesten doet heel wat met kinderen en jongeren. Zeker wanneer er stelselmatig gepest wordt kan dit een deuk opleveren in het zelfvertrouwen van een kind. Het hangt per situatie af wat er nodig is om het pesten te stoppen. Zo zijn er verschillende anti pest programma’s en scholen horen ook een anti pest beleid door te voeren. Pesters zijn meestal zo slinks dat ze zonder erg op te vallen het gepeste kind nog ongezien een natrap kunnen geven. De kinderen en jongeren die gepest worden voelen zich gevangen en weten niet goed wat ze zelf kunnen doen om hier tegenwicht aan te bieden.

Hoe reageren kinderen op de pester?

Er zijn meerdere rollen in een groep. De pester is vaak ook een kind wat zich onzeker voelt en weet zich door zijn onzekerheid geen houding te geven. Het geeft de pester macht wanneer hij een ander kind weet te domineren en daar baseert de pester zijn zelfvertrouwen op. Dit wordt gesteund door de zogenaamde meelopers die de pester aanmoedigen en vervolgens meelachen. Dit gedrag van de meelopers versterkt de motivatie van de pester om het andere kind veelvuldig te pesten. De pester krijgt immers aandacht voor zijn gedrag ondanks dat dit schade aanricht op het gepeste kind. De meelopers zijn vaak te bang om weerstand te bieden en volgen de pester in zijn gedrag. Vaak zijn de meelopers bang om zelf gepest te worden wanneer ze er iets van zouden zeggen.

Wat kan het gepeste kind doen?

Allereerst is het een flinke opgave voor dit kind om überhaupt iets over het pesten te vertellen aan de juf of zijn ouders. Het vraagt heel wat moed om te vertellen wat er is gebeurd. Zeker op het moment dat de pester tegen het gepeste kind zegt dat het pesten erger zal worden wanneer hij het aan iemand zal vertellen. Het gepeste kind kan ook nog eens bang zijn dat zijn ouders emotioneel gaan reageren en het meteen zullen vertellen op school. Vaak is er angst bij het gepeste kind dat het pesten alleen maar erger zal worden. Ondanks deze angsten is het wel heel belangrijk dat het gepeste kind uiteindelijk toch zijn mond open gaat trekken en iets gaat vertellen. Alleen op dat moment kan er daadwerkelijk ingegrepen worden. Daarnaast kan het gepeste kind ook erg geholpen worden door te leren hoe het voor zichzelf kan opkomen. Dit kan door middel van fysieke krachtoefeningen maar zeker ook door mondeling en qua lichaamshouding stevig over te komen. Een weerbaarheidstraining is een goede training om hiermee aan de slag te gaan en het zelfvertrouwen weer op te bouwen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Praktijk Jong Assertief: https://www.jongassertief.nl

Posted Under: Educatie en opvoeding

Post By admin (7 Posts)

Sorry, Comments Are Closed